La Vie Logo

La Vie

De Oosterse geneeskunde

Behandeling

De Oosterse geneeskunde

Het idee dat de mens wordt gezien als bewustzijn en dat energie en materie beide functies zijn van dit bewustzijn, vormt de kern van de Oosterse filosofie. De wereld en de mensen zijn gematerialiseerd bewustzijn. Lijden en ziekten zijn inherent aan het bestaan van de vorm. De oorzaak is gelegen in een persoonsgebonden oriëntatie in het bewustzijn.

De sleutel tot fysieke en energetische balans in natuurgeneeskunde

Door te kijken naar de werking van de chakra’s (chakra betekent in het Sanskriet wiel) kun je inzicht krijgen in zowel de fysieke als de geestelijke en psychische toestand van een persoon. Een disbalans in de chakra’s kan uiteindelijk leiden tot fysieke klachten, aangezien de chakra’s als een soort transformator fungeren voor de energie die door het lichaam stroomt.

Het concept van chakra’s als energiecentra die verantwoordelijk zijn voor het verwerken en distribueren van energie door het lichaam is een kernprincipe in Oosterse geneeskundige tradities.

In ieder centrum wordt de binnenkomende energie verwerkt en verdeeld, vanuit dit centrum wordt de uitgaande energie gericht weggestuurd.

Ieder chakra kent een specifiek werkingsgebied dat zowel je lichamelijke toestand als je geestelijke en psychische instelling omvat. Je chakra’s werken als een soort transformator waarbij de omzetting plaatsvind naar je fysieke en energetische systemen. Door de chakra’s wordt de energie verdeeld door het lichaam. In een steeds grovere vorm door je zenuwstelsel, lymfestelsel en klieren. Zo komt het steeds in een grovere vorm naar de materie. De werking van je chakra’s zijn het fundament van wie je als persoon bent en hoe je jezelf en de wereld om je heen ervaart. Als hier een disbalans is zit zullen hier uiteindelijk fysieke klachten uit voortkomen.

De therapie richt zich op de energie en de stof als een symptomatische -op menselijke maat gesneden- behandeling, waarbij de oorzaak wordt gezocht op het niveau van bewustzijn, het energetisch en fysieke lichaam. Er wordt gewerkt vanuit het chakrasysteem. Wanneer er een verstoring is in het lichaam kan men deze ook terugvinden op chakraniveau.

Het integreren van deze benadering binnen de natuurgeneeskunde biedt een holistische aanpak waarbij zowel de symptomen als de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen worden aangepakt, met aandacht voor zowel de fysieke als de energetische aspecten van het welzijn van de persoon.

Het gebruik van kruiden als ondersteuning bij deze therapie is ook heel passend, gezien de krachtige energetische werking die veel kruiden hebben volgens zowel de Oosterse als de natuurgeneeskundige tradities.

Oosterse Geneeskunde

Google reviews

Wat zeggen mijn cliënten

Google Reviews

FAQ

Veelgestelde vragen

Natuurgeneeskunde is een holistische benadering van gezondheidszorg die uitgaat van het zelfgenezend vermogen van de mens.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke therapieën zoals voeding, kruiden, acupunctuur, homeopathie en levensstijlaanpassingen om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen of behandelen.

Natuurgeneeskunde gaat uit van het principe dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te genezen. De focus ligt op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Gangbare therapieën in natuurgeneeskunde omvatten voedingsadvies, kruidengeneeskunde, homeopathie, acupunctuur, fysieke therapie, natuurlijke supplementen, en levensstijlaanpassingen zoals stressmanagement en slaaphygiëne.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de gezondheid van een individu gezien als het resultaat van de harmonie en balans tussen verschillende aspecten van het lichaam, zoals Yin en Yang, de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) en de circulatie van vitale energie genaamd "Qi" door de meridianen van het lichaam. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van deze balans, en TCM-beoefenaars streven ernaar om de harmonie te herstellen door de natuurlijke energiestromen van het lichaam te beïnvloeden.

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe van "gelijksoortigheid" - het idee dat een stof die symptomen bij een gezond persoon veroorzaakt, in kleine hoeveelheden dezelfde symptomen kan genezen bij een zieke persoon. Homeopathische geneesmiddelen worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen.