La Vie Logo

La Vie

De Herfst

Blog

De Herfst

Ik geniet altijd enorm van de prachtige kleuren, de dwarrelende bladeren en de warme zon die nog steeds doorbreekt.
Het is een tijd waarin de projecten die in de lente begonnen zijn, tot voltooiing komen. Het is heerlijk om te genieten van de vruchten van onze inspanningen van de afgelopen maanden. Nu is het moment aangebroken om projecten te starten die meer gericht zijn op onze innerlijke groei, vergelijkbaar met hoe bomen hun energie naar binnen trekken en de dieren zich terugtrekken uit de natuur. Zoals de bomen hun energie naar binnen trekken wat dat prachtige kleuren pallet geeft, de dieren zich langzaam terug trekken uit de natuur, zo is dat ook voor ons. Langzaam is het de tijd om je meer te richten op je binnenkant.

Metaal element

De herfst vertegenwoordigt het Metaal-element, gerelateerd aan de longen en de dikke darm, wat symbool staat voor loslaten. Het is een tijd om te reflecteren op wat ons niet langer dient en om ruimte te maken voor nieuwe ervaringen en groei. Wat zullen we de komende maanden loslaten op fysiek, emotioneel en energetisch gebied? En wat willen we juist vasthouden? Net zoals metaal van vorm kan veranderen, van vloeibaar tot vast, zo kunnen we ook onze ervaringen verteren en datgene behouden wat ons dient, terwijl we loslaten wat niet langer nodig is.

De herfst is een periode om onze reserves weer op te bouwen, zoals de eekhoorn doet. Door te verteren en op te ruimen, maken we ruimte voor nieuwe groei, zowel in energie als in ideeën en ervaringen. In deze ruimte kunnen weer nieuwe zaadjes en uiteindelijk planten ontstaan en gaan groeien. Dit geldt voor je energie maar ook voor ideeën en alles wat er maar op je pad komt in je leven.

Het is ook een tijd om meer rust in te bouwen in ons dagelijks leven. Nu de dagen korter worden, is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen en op tijd naar bed te gaan. We kunnen de actie die van de lente die je daar opbouwde loslaten en ons meer afstemmen op de natuurlijke cyclus, waarbij we als mens in balans zijn aangezien we een onderdeel zijn van de natuur voelen we ons hier beter bij.

Fysiek gezien zijn er een aantal zaken die je vaak ziet als het metaal element uit balans is. Dit uit zich vaak in een droge neus, huid en ontlasting, eczeem, loopneus of chronische bloedneus, diarree bij het eten van scherp voedsel en vaak verdrietig zijn. Als je deze zaken herkent is het goed om hier iets mee te doen.

We gaan dus volgens de Chinese Geneeskunde naar het seizoen van metaal.
Een belangrijke functie van je longen en dikke darm die in deze periode centraal staan is je weerstand. Het is ook de tijd dat we weer allemaal met een snotneus gaan rondlopen en de griep weer komt kijken.
Je longen hebben een directe verbinding met de buitenwereld.
Ook je darmen en je huid, wat een verlengstuk is van je longen zijn een bescherming van alles wat er vanuit de buitenwereld naar binnen kan. Ze ondersteunen je voor het afweren van schadelijke stoffen en het afvoeren van afvalproducten.
Wanneer je long-energie laag is of gehinderd wordt door blokkades ben je vatbaarder voor kou, hoesten of allergische reacties. Vaak merk je dat meteen in de vorm van slijm in de ademhalingskanalen. Denk hierbij ook aan een neti potje om je neus te spoelen.

Het is de periode van verdriet, de emotie die bij de longen hoort.
Met een zwakke long-energie of wanneer je te maken hebt met heel veel verdriet zal het moeilijker worden om met verlies en verandering om te gaan. Hier spelen hechting en loslaten ook weer een grote rol in. Blijf je in je verleden hangen of ben je in staat om uit je dalen te klimmen en verder te gaan? Uiteindelijk kan dit leiden tot een depressie en andere klachten.
Het uiten van verdriet en je emoties laten vloeien werkt juist verlichtend en helend.
Het ruimte geven aan je emotie geeft letterlijk ruimte in je lichaam.

Tips

Een aantal dingen die je zelf goed kunt doen om deze processen van de natuur en in je lichaam te ondersteunen zijn oa;
Ademhalingsoefeningen. Versterk je longen door diverse ademhalingsoefeningen. Dit is goed voor het letterlijk versterken van je longen maar ook voor je immuunsysteem en je energiepeil.
Zeker in de frisse buitenlucht heeft dit nog extra voordelen.
Wandelen is een perfecte manier om in die buitenlucht bezig te zijn. Kijk eens om je heen als je loopt naar alle mooie veranderingen in de natuur.
In plaats van je binnen te verstoppen en te balen dat je je korte broek weer in de kast moet wegleggen, geniet juist van al die mooie dingen die er nu wel zijn. Het zonnetje door de kleurrijke bladeren, het gekraak van de eikeltjes op de grond, de rust die de natuur uitstraalt.
– Een hele ander tip is het warm houden van je lichaam.
Zorg ervoor dat je een hemd draagt en dat je nieren warm blijven. Daarnaast dat je een sjaal hebt om je nek warm te houden. Koude komt binnen ongeveer bij het punt onder je nek bij dat bobbeltje zeg maar. Wind wordt in de Chinese geneeskunde gezien als de oorzaak van vele ziektes.
Je ziet ook vaak dat mensen meer last krijgen van hun nek en schoudergebied en hier meer verkrampingen ontstaan.
Gun jezelf af en toe iets en laat je regelmatig masseren om alles soepel te houden en de energie te laten doorstromen.
Voeding, ook met je voeding kun je je lichaam en hiermee ook je gemoedstoestand ondersteunen.
Mijn favoriet blijft toch echt een heerlijke pompoensoep.
Waar je in de zomer meer salades en rauwkost eet, ga nu over op wat meer verwarmend voedsel. Kook je ingrediënten wat langer zoals je met soepen goed kunt doen. Denk ook aan stamppotten en stoofpotjes die de warmte weer in je lichaam brengen en makkelijker te verteren zijn.
Denk daarbij ook aan de verwarmende kruiden zoals kardemom, kaneel, gember. Let hier wel mee op als je nog veel hitte in je lichaam hebt.
Een andere favoriet van mij is zelfgemaakte appelmoes. Dit helpt tevens je lever en darmen te ontgiften.
Kook een appel, een beetje prakken, doe hier wat kaneel en kokosolie bij en eet dit als tussendoortje.
Zeker ook goed voor kinderen die dit erg lekker vinden!

Omdat de herfst ook de associatie heeft met droogte let er wel op dat je voldoende blijft drinken. Zeker als je bedenkt dat je longen en darmen vocht nodig hebben om hun werk te doen.
Maar drink lauw water ipv koud water omdat dit ander je lichaam te veel afkoelt.

Dus laten we deze herfstperiode omarmen als een tijd van loslaten, reflectie en innerlijke groei, en laten we onze gezondheid en welzijn koesteren door in harmonie te zijn met de natuurlijke cyclus.

Google reviews

Wat zeggen mijn cliënten

Google Reviews

FAQ

Veelgestelde vragen

Natuurgeneeskunde is een holistische benadering van gezondheidszorg die uitgaat van het zelfgenezend vermogen van de mens.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke therapieën zoals voeding, kruiden, acupunctuur, homeopathie en levensstijlaanpassingen om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen of behandelen.

Natuurgeneeskunde gaat uit van het principe dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te genezen. De focus ligt op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Gangbare therapieën in natuurgeneeskunde omvatten voedingsadvies, kruidengeneeskunde, homeopathie, acupunctuur, fysieke therapie, natuurlijke supplementen, en levensstijlaanpassingen zoals stressmanagement en slaaphygiëne.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de gezondheid van een individu gezien als het resultaat van de harmonie en balans tussen verschillende aspecten van het lichaam, zoals Yin en Yang, de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) en de circulatie van vitale energie genaamd "Qi" door de meridianen van het lichaam. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van deze balans, en TCM-beoefenaars streven ernaar om de harmonie te herstellen door de natuurlijke energiestromen van het lichaam te beïnvloeden.

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe van "gelijksoortigheid" - het idee dat een stof die symptomen bij een gezond persoon veroorzaakt, in kleine hoeveelheden dezelfde symptomen kan genezen bij een zieke persoon. Homeopathische geneesmiddelen worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen.