La Vie Logo

La Vie

De Nazomer

Blog

De Nazomer

Binnen de TCM, de Traditionele Chinese Geneeskunde, zijn er niet 4 maar 5 seizoenen. Ieder seizoen heeft een eigen element centraal staan.
Zo gaan we van de zomer, het vuur element, nu naar de nazomer, het aarde element. In de nazomer is de beweging van de energie is naar binnen gericht. De natuur neemt afscheid van de (naar buiten gerichte Yang) zomer en bereidt zich voor op de (naar binnen gerichte Yin) winter.

De nazomer is de tijd van oogsten, een tijd van overvloed, van oogsten waar we het hele jaar voor hebben gewerkt. De planten en dieren zijn gegroeid en hebben de vrucht van hun arbeid voortgebracht. Als onze aarde van goede kwaliteit is, zoals goede grond, zullen we in staat zijn om goed voedsel te produceren om onszelf te voeden.

Psychologisch gezien is dit ook de tijd van oogsten. De tijd om de gebeurtenissen van de afgelopen lente en zomer te verwerken en in je op te nemen. Welke processen begonnen er als zaadje in de lente bij je waar je nu de vruchten van mag plukken?

Het aarde element is verbonden met de maag- en de milt-energie. Deze zijn verantwoordelijk voor alle transport- en transformatieprocessen in ons lichaam, dat betekent zoveel als de verwerking en omzetting van voeding. Op psychisch niveau gebeurt eigenlijk hetzelfde: de opname en verwerking van gebeurtenissen.

Klachten en kwalen bij een zwak aarde-element

Iemand die een zwakke milt-energie heeft, lijdt vaak aan kwalen die gepaard gaan met slijm en ettervorming. Denk daarbij aan een zwaar, vol en moe gevoel (vooral na het eten), waardoor je graag wilt liggen of aan ontstekingen met veel pus, vage en zeurende pijnen. Andere typische kwalen bij een zwakte van het aarde-element zijn hypoglycaemie, gevoeligheid voor schimmels, candida, cystes, ontstekingen met slijmvorming zoals bronchitis, voorhoofdsholte-ontsteking, astma of colitis, snel blauwe plekken krijgen, makkelijk bloeden, veel te heftige en langdurige menstruatie, verhoogde afscheiding en slechte concentratie door het zware, vermoeide gevoel.

Wanneer het aarde-element verzwakt is, ga eens kijken naar wat jou werkelijk voedt. Het gaat dan primair om de fysieke voeding, maar ook de vragen ‘wat voedt jou?’ en ‘waar geniet je werkelijk van?’ zijn daar nauw mee verbonden. Daarnaast is er vaak sprake van te weinig energie voor de spijsvertering. Om te verteren is energie nodig. Of het nu gaat om fysieke vertering of om het verteren/verwerken van ervaringen, gevoelens, situaties of informatie. Wanneer er te weinig verteringsenergie is, heeft het lichaam moeite met de aanmaak van nieuwe levensenergie uit voedsel en lucht.

De maag is het orgaan van ontvangen en rijpen. Het is als een ketel waarin we een voedzame maaltijd maken. Onze milt- en maaggezondheid (zowel fysiek als energetisch) wordt voornamelijk beïnvloed door het voedsel dat we eten. Het is daarom belangrijk dat onze voeding rijk is aan volwaardig voedsel en arm aan kunstmatige toevoegingen.

Met betrekking tot onze dagelijkse voeding dat de aardse kwaliteit heeft kun je denken aan gele gierst, kleefrijst, aardappel, rundvlees en meloen. Het beste voedsel dat je kunt eten om de maag en milt/pancreas te versterken zijn wortelen, pompoen, yams, kaneel en gember. Wees zeer spaarzaam met kruiden en specerijen, houd maaltijden eenvoudig en niet te hartig en eet niet te veel als je het aarde element in balans wilt houden.

Maak je niet dik!

Soms worden mensen ook dik, niet omdat ze teveel eten, maar omdat het aarde-element belast is. Veel onverteerbare zaken, die vaak nog uit de vroege jeugd stammen, zijn als ballast die wordt opgeslagen in het lichaam. Vaak letterlijk, als vet of als te veel vast houden van vocht op bepaalde plaatsen. Als iemand de neiging heeft om veel te tobben en te piekeren, zeggen we dan ook: ‘maak je niet zo dik!’ Met andere woorden: ‘pieker niet zo, neem het allemaal niet zo zwaar!’, maar dat is nu net wat een milt-type niet zo gemakkelijk kan.

Eigenlijk willen deze mensen alsnog diep van binnen ervaren dat ze welkom zijn en bestaansrecht hebben op deze planeet en dat ze belangrijk zijn voor de mensen om hen heen. Dat er iemand is waar je van op aan kan en op wie je kan bouwen. Vaak is die iemand er niet en is het probleem er überhaupt mee begonnen dat zo iemand er niet was.

Mensen bij wie het aarde-element goed functioneert, zijn stabiel en rustig en vrij goed in staat om in het hier en nu te leven. Ze kunnen echt genieten van lekker eten, kunst, natuur, mooie muziek of van een welgemeend compliment.

Het zijn open en eerlijke mensen bij wie je je snel op je gemak voelt. Ze zijn gastvrij en stralen een vriendelijke rust uit. Je voelt je welkom zoals je bent. Het zijn praktisch ingestelde, authentieke mensen die niet moeilijk doen, maar wel duidelijk zijn. Vaak kunnen ze goed – empatisch – luisteren en relativeren. Ze maken zich niet snel dik en raken niet zo snel uit balans. Ze zijn er gewoon.

Fysiek gezien zijn dit vaak weldoorvoede mensen met een stevig lichaam, een gezonde eetlust en een goede kleur op de wangen. Ze zijn stabiel en in het algemeen gezond.

Google reviews

Wat zeggen mijn cliënten

Google Reviews

FAQ

Veelgestelde vragen

Natuurgeneeskunde is een holistische benadering van gezondheidszorg die uitgaat van het zelfgenezend vermogen van de mens.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke therapieën zoals voeding, kruiden, acupunctuur, homeopathie en levensstijlaanpassingen om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen of behandelen.

Natuurgeneeskunde gaat uit van het principe dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te genezen. De focus ligt op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Gangbare therapieën in natuurgeneeskunde omvatten voedingsadvies, kruidengeneeskunde, homeopathie, acupunctuur, fysieke therapie, natuurlijke supplementen, en levensstijlaanpassingen zoals stressmanagement en slaaphygiëne.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de gezondheid van een individu gezien als het resultaat van de harmonie en balans tussen verschillende aspecten van het lichaam, zoals Yin en Yang, de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) en de circulatie van vitale energie genaamd "Qi" door de meridianen van het lichaam. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van deze balans, en TCM-beoefenaars streven ernaar om de harmonie te herstellen door de natuurlijke energiestromen van het lichaam te beïnvloeden.

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe van "gelijksoortigheid" - het idee dat een stof die symptomen bij een gezond persoon veroorzaakt, in kleine hoeveelheden dezelfde symptomen kan genezen bij een zieke persoon. Homeopathische geneesmiddelen worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen.