La Vie Logo

La Vie

De Winter

Blog

De Winter

Met het aanbreken van de winter worden we door de duisternis en de kou uitgenodigd om te vertragen, te reflecteren en onze innerlijke energie op te laden voor de komende lente. Deze tijd van bezinning nodigt ons uit om ons te verbinden met de rust en stilte van de natuur, en om onze eigen innerlijke diepten te verkennen. De natuur doet is ons voor, door ons hieraan over te geven kun je er ten volle van genieten en leren wat het ons te bieden heeft.
De winter is de periode van rust, de stilte die je opzoekt en bezinning rondom de kerstdagen.
Maar kijk ook eens naar de rust die wij nodig hebben en de dieren die hierin een mooi voorbeeld geven met hun winterslaap. Zij sparen hun energie en maken een nieuwe voorraad aan voor de lente.
De natuur oogt bevroren en dood. In deze stilte van de natuur roept de winter om naar binnen te kijken, ons te verbinden met je diepste zelf. Ons te verbinden met de duisternis in en om je heen.

Het waterelement

In de traditionele Chinese Geneeskunde wordt de winter geassocieerd met het element water, dat net als de natuur zelf vele vormen aanneemt. Van de krachtige en woeste stromingen tot de kalme en geduldige beken, water symboliseert zowel flexibiliteit als vastberadenheid. Het zoekt altijd zijn eigen weg en is niet te stoppen.
Het grootste deel van ons lichaam bestaat uit water, sta daar eens even bij stil hoe belangrijk dit dus voor ons is.

Nieren en de blaas

Onze organen die hiermee verbonden zijn, de nieren en blaas, spelen een cruciale rol in het behouden van onze vitaliteit en energie.
De nieren zijn een bron van energie in ons lichaam (qi). Ze slaan alle reserve energie op zodat deze kan worden aangesproken bij tijden van stress, veranderingen en herstel.
De winterperiode vraagt om extra zorg voor onze nieren, die dienen als een reservoir van energie en vitaliteit.
De blaas zorgt er weer voor dat de energie met behulp van de nieren ons lichaam uit kan.

Klachten die verband houden met het water element, zoals koude handen en voeten, , bleek gezicht, uitputting, oedeem, astma, blaasontsteking, problemen in botten en beenmerg, denk aan je knieën, onderrug en je gebit of je oren, benadrukken het belang van het koesteren van deze vitale organen.

De nieren en blaas zijn gevoelig voor de kou. Dit herken je misschien heel simpel in dat je moet plassen als je naar buiten de kou in loopt.
Angst, gekoppeld aan de nieren, herinnert ons eraan om bewust om te gaan met onze innerlijke angsten en deze niet te laten overheersen.

Een beetje angst helpt ons door het leven heen en behoed ons van gevaar, echter te veel angst veroorzaakt problemen in dit gebied. En andersom, een verstoorde nierenergie veroorzaakt angst.
Leer je bewust te worden van je angsten. Observeer je gedachten zonder oordeel.
Laat je niet leiden door je angsten, je ontneemt jezelf hierdoor zoveel plezier en groei uiteindelijk.

Onze grote angst is vaak onze eigen kern. In plaats van de natuurlijke rust van de winter te omarmen, zoeken we vaak afleiding in sociale activiteiten en feestdagen. We hebben de lichtjes overal aan, eten en dringen, de feestdagen en familie en lopen van de ene naar de andere kerstborrel.
Echter, de ware heling, onvoorwaardelijke liefde en waarheid komen voort uit het vinden van rust en stilte binnenin onszelf.

Om onze gezondheid te ondersteunen tijdens de wintermaanden, kunnen we eenvoudige stappen ondernemen zoals voldoende rust nemen, warme en voedzame voeding nuttigen en ons lichaam beschermen tegen de kou. Door te reflecteren, te leren en te ontwikkelen bereiden we ons voor op de hernieuwde energie en groei die de lente met zich mee zal brengen.
Er wordt vaak al geroepen, ik heb een winter dipje, of veel mensen die last hebben van een winterdepressie. Door goed voor je lichaam te zorgen kun je hier al veel klachten mee voorkomen of reduceren.

Tips voor de in de winter:

 • Ga vroeg naar bed en neem extra rust in deze periode.
 • Zorg ervoor dat je niet teveel koude binnen laat, zeker bij je enkels. (zeker voor je jeugd….. geen korte sokjes met sneakers).
 • Wei Wu Wei, het doen van het niets doen. Handelen zonder te handelen.
 • Blijf in beweging, zorg ervoor dat je gewrichten soepel blijven.
 • Wees tevredenen en dankbaar en verspil je energie niet aan verlangens en begeertes.
 • Dit is de tijd om te reflecteren, te leren en ontwikkelen. Denk aan een van de vorige blogs over dankbaarheid bijvoorbeeld. https://lavienatuurgeneeskunde.nl/dankbaarheid Maak je klaar voor die nieuwe cyclus die in de lente begint.

Voeding:

 • Denk aan warme hartige soepen, stoofpotjes en stamppotten.
 • Lange kooktijd op lage temperatuur met minder water.
 • Verwarmende kruiden zoals kaneel, kardemom, kruidnagel en gember. Dit is ter ondersteuning voor je nieren maar ook voor je spijsvertering.
 • Blijf voldoende water drinken maar wel op minimaal kamer temperatuur.
 • Voeding voor je nieren, denk aan (kidney) bonen.
 • Denk ook aan extra ondersteuning met bijvoorbeeld Resium.
 • Vermijd rauwkost deze periode, dit koelt het lichaam te veel. Vermijd voeding die warmte uit je lichaam onttrekt.
 • Bittere en zouten smaken.
 • Groente waar de vorst overheen is geweest. Deze energie resoneert in je lichaam en beschermt je.

Google reviews

Wat zeggen mijn cliënten

Google Reviews

FAQ

Veelgestelde vragen

Natuurgeneeskunde is een holistische benadering van gezondheidszorg die uitgaat van het zelfgenezend vermogen van de mens.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke therapieën zoals voeding, kruiden, acupunctuur, homeopathie en levensstijlaanpassingen om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen of behandelen.

Natuurgeneeskunde gaat uit van het principe dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te genezen. De focus ligt op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Gangbare therapieën in natuurgeneeskunde omvatten voedingsadvies, kruidengeneeskunde, homeopathie, acupunctuur, fysieke therapie, natuurlijke supplementen, en levensstijlaanpassingen zoals stressmanagement en slaaphygiëne.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de gezondheid van een individu gezien als het resultaat van de harmonie en balans tussen verschillende aspecten van het lichaam, zoals Yin en Yang, de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) en de circulatie van vitale energie genaamd "Qi" door de meridianen van het lichaam. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van deze balans, en TCM-beoefenaars streven ernaar om de harmonie te herstellen door de natuurlijke energiestromen van het lichaam te beïnvloeden.

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe van "gelijksoortigheid" - het idee dat een stof die symptomen bij een gezond persoon veroorzaakt, in kleine hoeveelheden dezelfde symptomen kan genezen bij een zieke persoon. Homeopathische geneesmiddelen worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen.