La Vie Logo

La Vie

De Zomer

Blog

De Zomer

De foto spreekt voor mij deze keer voor de hele blog.
De zomer voor mij betekent heerlijk buiten zijn, genieten van de zon en rust vinden.
Het vuurelement van de ondergaande zon en mijn grote liefde voor de zee, heerlijk met mijn voeten in het oneindige water waar mijn hoofd kalm wordt en mijn hart gevuld.

In deze blog ook weer zoals jullie gewend zijn uitleg over de zomer binnen de TCM.
Welke eigenschappen horen er bij de zomer, welke organen en emoties spelen een rol. Wat zijn tekenen van balans en disbalans en niet te vergeten natuurlijk weer wat tips over voeding.

Op 21 juni begint de zomer met de zonnewende, een seizoen vol energie, lange dagen en zonneschijn.
De zomer is het meest yang-rijke seizoen, waarin de natuur op zijn uitbundigst is en alle levende wezens vol levenskracht zijn. De natuur absorbeert de zonne-energie in voorbereiding op een overvloedige oogst.

Het vuurelement

Bij de zomer hoort het element vuur. Hierbij hoort de smaak bitter, de kleur rood, de verbinding met de vaten en de tong, je hart, de emotie vreugde, de spraak, de richting Zuid en de opwaartse energie.
Vuur staat ook voor uitbreiding, ontplooiing, groei en bloei, activiteit, creativiteit, heersen en besluiten. Het staat voor volle potentie, levendigheid en kracht, zoals je dit ook ziet in de natuur.
Daarbij is het de periode van passie en je gevoel van verbinding met anderen.

Het vuur element symboliseert de maximale activiteit en is zoals al gezegd het meest yange seizoen van het jaar. Het is de tijd van warmte en van naar buiten gaan. Waar je in de winter een naar binnen gekeerde energie hebt, is er nu een naar buiten bewegende energie. Zowel in ons leven als in de natuur.
Ons hart, ons mentale en emotionele bewustzijn en onze geest worden beheerst door het element vuur.
Het is de tijd om hier dan ook extra aandacht aan te schenken, onze geest te voeden en te kalmeren, het grootste potentieel van ons leven te realiseren en lekker buiten te genieten.
Geniet van het leven! Het geluid bij het element vuur is immers lachen.

Het hart

Het hart is de ‘zetel’ van de ziel en geeft uitdrukking aan liefde, enthousiasme, warmte in menselijke relaties en bewustzijn.
Het hart wordt gezien als de Keizer van het lichaam. Het regeert over het bloed, de organen en levensprocessen. Het wordt beschermd door het pericard (hartzakje).
De keizer heeft vanzelfsprekend connecties met alle andere organen. Vaak is niet alleen de hartenergie dan ook uit balans, maar zullen er ook andere organen/meridianen meespelen.
Het heeft als functie de aderen van bloed te voorzien.
Natuurlijk is het van groot belang om een gezond hart te hebben om zuurstofrijk bloed goed door het lichaam te pompen.

Binnen de TCM staat mentale en emotionele activiteit ook in verband met het hart en daarmee ook ons geheugen, je slaap, je denkprocessen, bewustzijn en je emotionele welzijn.

Balans
Afhankelijk van de verhouding van de elementen die je van nature in je hebt werkt dit voor iedereen anders. De aard van een seizoen kan juist in lijn zijn met je eigen aard of juist niet. Ook is de ene zomer de andere niet. Het element vuur is verbonden met een aantal organen: je hart, dunne darm, hartzakje en de drieverwarmer. Je vuurelement geeft aan hoe het is gesteld met deze organen en je algehele warmtehuishouding.

In balans
Is je vuurelement in balans, is je hart sterk en gezond, je geest kalm en heb je een scherpe geest, goed geheugen en een goede nachtrust.
Voel jij je energiek? Voel je je levenskracht? Ben je helder? Ben je gelukkig? Voel je liefde voor anderen en kun je het goede in mensen zien zonder verwachtingen?
Als de hartenergie in balans is zijn mensen vriendelijk. Ook zijn ze bescheiden, omdat ze de wonderen om hen heen zien met hun open hart en geest.
Een persoon met een sterke hartenergie kan zijn hart goed luchten en maakt van zijn hart geen moordkuil. Hij kan enthousiast praten en weet mensen te motiveren en te overtuigen.
Denk aan je hart op je tong dragen of waar het hart van vol is loopt de mond van over. Of het ligt op het puntje van mijn tong.
Deze personen volgen hun hartenwens en diepste verlangen.
Een persoon met een sterke dunne darmenergie kan de voeding en vochtopname goed verwerken en weer loslaten. Ontvangen en transformeren van voedsel en het zuivere van het onzuiver scheiden is een belangrijke taak van de dunnen darm. Dit geldt ook voor emotionele zaken en indrukken, deze verwerken en loslaten. De juiste keuze maken wat waarbij hoort en wat je kan laten gaan.

Uit balans
Wanneer je hartenergie uit balans is kun je verschillende klachten ervaren. Denk hierbij aan verwardheid, geheugenverlies, slaapstoornissen en een depressief gevoel.
Mentale hyperactiviteit en overprikkeling schaadt de hartenergie ook, waar we tegenwoordig helaas allemaal veel mee te maken hebben.
Je vuurelement kan op twee manieren uit balans zijn. Te veel vuur of te weinig vuur.
Bij te weinig vuur ontbreekt het vaak aan levensvreugde (depressie). Het kan soms leiden tot klachten zoals hartproblemen maar ook psycho-emotionele klachten, plezier hebben in je leven, intiem durven zijn en opwinding ervaren, je veilig voelen te voelen.
De zomer is voor deze groep vaak een prettige tijd. Het dagelijks vitamine D tanken van de zon en de warmte hiervan ervaren ondersteund enkele klachten die ze ervaren.
Wel zie je bij deze groep dat ze wat vaker last hebben van acute problemen zoals plotselinge diarree en braken, vaak na lang zwemmen (uitwendige kou) in combinatie met ijs en koude drankjes.
Zorg dat je innerlijke vuurtje dus goed gaat branden.
Bij teveel vuur heb je een overmaat aan vreugde (manie).
Ben je onrustig, angstig of snel geïrriteerd?
Een disbalans kan zich in verschillende klachten uiten. Denk aan niet tegen heet kunnen, een rood gezicht, hoge bloeddruk, hartkloppingen, problemen met de bloedcirculatie, slecht geheugen, agitatie, nervositeit, brandend maagzuur en slapeloosheid of opvliegers.
Warmte stijgt en je zult sneller hoofdpijn een zere keel of een droge mond hebben.
Vuur is goed te behandelen door kalmte en een betere balans waardoor je je voedingsstoffen ook beter op gaat nemen.
Een persoon met verzwakte hartenergie is gevoelig voor effecten van uitwendige en inwendige hitte en kan oververhit raken. Bij een zonnesteek is dit goed zichtbaar.
Bij een persoon met een zwakke dunne darmenergie kan er sprake zijn van mentale onrust en angsten ten gevolge van een verstoorde hartenergie. Daarnaast buikklachten door stagnatie van de energie in de dunne darm zoals pijn, borrelingen, winderigheid, overgevoeligheid voor voedingsmiddelen, diarree verstopping en verteringsproblemen.

Tips

Ook voor de komende periode staan er weer enkele tips op een rij.

 • Hou in je achterhoofd om in balans te leven met de natuur. Ook wij zijn onderdeel van de natuur.
 • Sta op tijd op, het is vroeg licht en maak hier in deze periode gebruik van. Ga lekker naar buiten en start je dag eens met een wandeling. Neem het zonlicht in je op, dus laat die zonnebril af en toe eens liggen. Dit helpt bij een goede nachtrust.
 • De kleur roze werkt ontspannend voor je hart. Draag eens een rozenkwarts.
 • Blijf lekker actief, ga naar buiten, sport en gebruik je energie en voel het.
 • Rust in de middag. Vermijd woede, blijf kalm en in balans.
 • Breng tijd door met je vrienden en geliefden. Het vuurelement gaat immers ook over vreugde en communicatie met anderen.
  Al met al geniet van alles wat dit seizoen brengt!Het vuurelement versterk je door je wensen te vervullen: volg je hartenwens en neem de tijd om te luisteren naar je hart. Doe dingen waar je enthousiast en blij van wordt.

 • Natuurlijk de open deur; drink voldoende.
 • De kleur rood hoort bij de zomer en het hart. Je hartenergie kun je versterken met rode groente en fruit.
 • Voeg scherpe smaken aan je voeding toe. Een verhoogde stofwisseling veroorzaakt veel transpiratie, dit gaat ten kosten van je QI, je energie, en je lichaamsvloeistof.
 • Kies voor wat lichtere voeding met wat minder vet. Denk meer aan wat verkoelende yin voeding. En eet niet teveel.
 • Behoudt wel een balans door niet alleen maar yin voeding te eten. Een ijsje of een verkoelend drankje is prima maar niet met overmaat, Let op met ijskoud voedsel, drankjes en ijs. Je verteringsvuur doof je hiermee. Daarbij is het een aanslag op je maag en stopt het je vertering. Let erop dat juist kinderen gevoelig zijn voor te koude voedingsmiddelen en dranken. Volgens de Chinese geneeskunde hebben zij een fysiologisch zwak inwendig vuurtje tot een jaar of 8.
 • Zeker in de zomer groente met een bittere smaak. Bij extreme hitte ontstaat vuur waardoor dingen verbranden en verkolen, dit brengt de bittere smaakt voort. Bittere voeding is verkwikkend voor het hart.
 • Verkoelende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld komkommer, sla en waterkers. Vis en zeevruchten zijn verkoelend.
 • Laat kaas, vlees, eieren, noten en zaden die verwarmend zijn wat meer achterwege.
 • Eet wat wortels, deze beschermen je huid tegen de zon. Maar denk ook aan abrikoos, citroen, perzik en sinaasappel. Broccoli, Chinese kool, peultjes spinazie en zeewier.
 • Chrysantenbloesemthee helpt voor verkoeling en tegen de dorst, ook bij lichte zonnesteek verschijnselen.
 • Kijk eens naar je gluten en lactose innamen en eventueel je overgevoeligheid daarvoor waardoor je dunne darm overactief kan zijn.
 • Ben voorzichtig met koffie en gemberthee.
 • Drink liever munt, citroen of kamille. Groene thee verspreidt hitte en kan de gifstoffen verdrijven, het hartvuur afkoelen, de geest kalmeren, warmte uit de lever en galblaas verwijderen en de maag en longen ontlasten.
 • De beste en simpelste manier om verkoelende, vochtregulerende voedingsmiddelen (yin voeding) in te nemen om je warmte af te voeren en lichaamsvloeistoffen op te bouwen is groente eten!

Ik wens iedereen een hele fijne zomer.

Geniet!

Liefs Lieke

Google reviews

Wat zeggen mijn cliënten

Google Reviews

FAQ

Veelgestelde vragen

Natuurgeneeskunde is een holistische benadering van gezondheidszorg die uitgaat van het zelfgenezend vermogen van de mens.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke therapieën zoals voeding, kruiden, acupunctuur, homeopathie en levensstijlaanpassingen om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen of behandelen.

Natuurgeneeskunde gaat uit van het principe dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te genezen. De focus ligt op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Gangbare therapieën in natuurgeneeskunde omvatten voedingsadvies, kruidengeneeskunde, homeopathie, acupunctuur, fysieke therapie, natuurlijke supplementen, en levensstijlaanpassingen zoals stressmanagement en slaaphygiëne.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de gezondheid van een individu gezien als het resultaat van de harmonie en balans tussen verschillende aspecten van het lichaam, zoals Yin en Yang, de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) en de circulatie van vitale energie genaamd "Qi" door de meridianen van het lichaam. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van deze balans, en TCM-beoefenaars streven ernaar om de harmonie te herstellen door de natuurlijke energiestromen van het lichaam te beïnvloeden.

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe van "gelijksoortigheid" - het idee dat een stof die symptomen bij een gezond persoon veroorzaakt, in kleine hoeveelheden dezelfde symptomen kan genezen bij een zieke persoon. Homeopathische geneesmiddelen worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen.