La Vie Logo

La Vie

Germaanse Geneeskunde

Blog

Germaanse Geneeskunde

Germaanse Geneeskunde is een visie op de werking van je lichaam doorontwikkeld door dr. Hamer.
Hij is ooit door eigen ervaringen dieper in deze materie gaan duiken. Zelf studeerde hij medicijnen, natuurkunde en was theoloog. Na de dood van zijn zoon kreeg hij teelbalkanker.
De basis van het principe achter de Germaanse Geneeskunde is het zinvolle biologische proces van ons lichaam.
Vanuit de biologie kent ons lichaam, zoals alles in de natuur, of leven of dood. Om te overleven zal een levend organisme zich aan gaan passen om te blijven leven.
Door op deze manier naar ons lichaam te kijken helpt ons beter ons lichaam en alles wat er in ons lichaam gebeurd beter te begrijpen.

Ons lichaam heelt zichzelf op een prachtige manier alleen zijn wij niet meer gewend om dit op deze manier te zien waardoor we het vertrouwen veelal kwijt raken in ons lichaam.
We zien diverse symptomen, hebben verschillende klachten en ons lijf is ons tot ‘last’. We raken angstig en verliezen onszelf in de losse elementen waardoor we het geheel niet meer zien.
Situaties blijven terug komen en we komen steeds dezelfde patronen en triggers tegen.
Echter zijn deze vaak helpend en geven juist een mooi inzicht in jezelf.

Het principe van dr Hamer en de Germaanse Geneeskunde (GNM) gaat om de biologische zinvolle aanpassingen die je lichaam doet na een conflict inslag. Een biologisch zinvol proces.

Dit proces speelt zich af in verschillende fases.

Conflict inslag

Het start allemaal met een conflict inslag.
Deze is voor iedereen anders en wat voor de een een inslag is zal voor een ander dat niet zijn.
Het kan zijn dat dit een heftige gebeurtenis is maar kan ook om iets ogenschijnlijke kleine gebeurtenis zijn.
Deze inslag gebeurt in je hersenen en is ook te zien op een CT scan.
Denk bij een conflict inslag aan bijvoorbeeld een verlies, een boodschap maar ook een afwijzing op een tekening die je als kind gemaakt hebt.
Hoe jij een conflictinslag ervaart is persoonsafhankelijk.
Hier komen onbewust overtuigingen om de hoek kijken. Denk aan, jezelf alleen voelen, niet gezien of gehoord voelen of je aangevallen voelen.
Vaak hebben we in ons leven een aantal overtuigingen die we jaren meenemen en als een thema door momenten in ons leven mee speelt.
Er zijn een aantal typen conflictinslagen. Ieder heeft een andere plek in de hersenen waar het binnen komt. De plaats in de hersenen waar een conflictinslag plaatsvind is gelinkt aan een deel van je lichaam waar het zich gaat uitwerken.
(Dit heeft te maken met de kiembladen etc wat te ver gaat voor deze blog om uitgebreid op in te gaan).

– Brokconflict; Iets niet kunnen verteren, ‘moederziel alleen’
→ spijsvertering, ademhaling, voortplanting

– Aanvalsconflict; Gevoel je te moeten verdedigen, bescherming
→ onderhuid en vliezen (rond organen)

– Eigenwaardeconflict; Vergelijken met anderen, meer/minder waard voelen
→ botten, spieren, pezen, gewrichten

– Territoriumconflict; Jij en de groep, hoe voel jij je in de groep, veilig voelen,
territorium gevaar (biologisch anders voor mannen en vrouwen)
→ bronchiën, gal, blaas, nierbekken

– Scheidingsconflict; Je gescheiden (willen) voelen van iets of iemand
→ opperhuid, denk aan eczeem

Hoe je iets in je opneemt is voor eenieder anders. Dezelfde boodschap of gebeurtenis kan voor de een een brokconflict zijn en voor de ander een territorium conflict.
Voel eens bij jezelf in situaties waar je het meest op ‘aan’ gaat, wat voel je? Een druk op je borst, je keel dichtgeknepen, wat dan ook. Zonder oordeel voelen hoe situaties bij je binnen komen.

Conflictactieve fase

Na een conflictinslag komt de conflictactieve fase de CA.
Je lichaam gaat in staat van overleving na die inslag. Je gaat stresshormonen aanmaken en je lichaam reageert alsof er gevaar is, zoals we vroeger voor die sabeltandtijger stonden.
Het is dan biologisch zinvol om bijvoorbeeld meer energie te krijgen om te vechten of vluchten. Er worden bijvoorbeeld meer cellen aangemaakt in je longen zodat je meer zuurstof kunt opnemen.
Hoe dan ook zal er altijd een proces in gang worden gezet om ervoor te zorgen dat je kunt overleven op korte termijn. De rest van de processen in je lichaam zijn op dat moment niet zo van belang.
Het gaat hier niet om goed of fout maar zinvol op dat moment. Wat maakt dus dat je lichaam op dat moment deze aanpassing doet.

Oplossing

Vervolgens komt er op een of andere manier een oplossing voor je conflict inslag. Dus je zit veilig in je grot waar die sabeltandtijger niet bij kan, even op adem komen, rust.
Denk hierbij aan een vakantie, een nieuwe baan, een nieuw inzicht, een complimentje. Ook dit is weer net zo persoonsafhankelijk als de conflictaanslag zelf.
Wat voor de een een oplossing is zal voor de ander een probleem zijn, dit ligt er maar aan hoe je dingen beleeft en ervaart.
Bij dieren zie je dit proces ook alleen gaat het daar veel sneller. Zij hebben niet de gedachten en emoties die wij hebben die erbovenop komen. Wij leven niet zo in het hier en nu als dieren en halen onze herinneringen en toekomst erbij. Ook al is dat niet wat er speelt door deze gedachten ervaart ons lichaam dit wel als waarheid.

Bij honden zie je bijvoorbeeld dat ze alles letterlijk van zich afschudden en het is klaar.
Bij de oplossing gaat ons lichaam in herstel, het gevaar is geweken. De stress die je hebt opgebouwd in je lichaam mag weer afgebroken en afgedreven worden.
Dit proces wordt ondersteunt door microben die de balans weer gaan herstellen. Er worden schimmels, bacteriën en enzymen aangemaakt die het weefsel dat is opgebouwd of afgebroken weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat.
Deze microben zijn dus de helpers in je lichaam. Wij leren tegenwoordig dat dit dingen zijn in ons lijf die niet goed zijn en weg moeten. We nemen antibiotica, antischimmel medicatie etc.
Hiermee ga je je dus met je eigen genezingsproces bemoeien in je lichaam.
Veel van deze processen lopen pijnvrij en vanzelf. Echter zijn er ook heftige processen waarbij je erg ziek kunt worden op dit moment. Dit is vaak het moment dat mensen naar de arts gaan.
Denk aan koortsklachten, en vocht in je lichaam vaak gepaard met ontstekingen. Dit is een proces dat je lichaam zelf in gang zet omdat juist op een warme vochtige plek die microben het best functioneren.
Wij ervaren dit als niet prettig en het komt niet uit want we zijn zo druk, of we worden angstig omdat we niet weten wat er in ons lijf gebeurd. Om je te beseffen dat je juist midden in een proces zit dat je eigen lichaam zich aan het hele is kan hierbij ondersteunend zijn om hierin je rust te vinden.
Dus ipv te denken; wat is dit en ik wil er van af, bedenk je eens; wat heb ik zojuist opgelost?
Het is een andere manier van naar je lichaam kijken en hoe de natuur werkt. Daarbij is het juist goed om je lichaam rust te geven in deze periode dus het zieke gevoel helpt je daarbij om die rust ook te nemen. Je lichaam is hard aan het werk geweest in die stress periode en heeft nu de tijd nodig om te herstellen.
Als je meegaat met de natuur en je lichaam geef je je lichaam ook de kans om te herstellen en het hele proces door te maken. Ga er niet tussen zitten met je hoofd, maar voel wat je lichaam voor je aan het doen is.

Epi crisis

Na de eerste herstel fase komt er een piek in je herstel. Dit noemen ze de epi crisis.
Dit is een korte heftige periode waarin je lichaam alles wat het heeft opgebouwd probeert uit te stoten. Denk hierbij aan klachten zoals heftig nachtzweten, koude koorts, diarree en andere acute klachten. Dit is een koude fase waarbij de vorige een warme fase was. Denk dus aan klappertanden, niesen en hoesten maar ook aan de slappe lach.
Fysiek kun je hier erg veel last van hebben zeker als al dat vocht op zenuwen drukt bijvoorbeeld. Maar bedenk je ook dat er in je hersenen veel gebeurd en ook hier linken zitten met andere delen in je lichaam waar je dus last van kunt krijgen. Denk aan migraine, cluster hoofdpijn etc.

Daarnaast kan dit ook emotioneel een heftige fase zijn waarin je het conflict kan herbeleven, kunt gaan piekeren, verdriet en angst boven komen of paniek aanvallen hebt.
Elke fase heeft zijn biologische zinvolheid en probeer ook in deze heftige fase er zo naar te kijken.
Wat niet meer dient in je lichaam wordt uitgestoten.

Tweede herstelfase

Na de epi crisis kom je in de tweede herstel fase terecht. Fysiek en emotioneel heb je al die stress uit je lichaam gewerkt. Dit is vooral een periode waarin de moeheid naar voren komt. Hierin is rust het belangrijkste. Je lichaam gaat hierin weer herstellen om de totale balans weer te pakken. De laatste restjes vocht worden afgedreven, denk hierbij bijvoorbeeld aan een periode heel veel plassen.
Neem de tijd in deze fase en ben je bewust en dankbaar voor je lichaam dat het zo hard voor je gewerkt heeft. Je hoeft niet precies te weten hoe en wat, maar heb vertrouwen in je lichaam en in de natuur die heel goed weet wat het doet. Daar kunnen wij met ons denken vaak helemaal niet bij. Voel je lichaam en kijk zonder oordeel naar wat je voelt.

Je lichaam is een onderdeel van de natuur die al zolang dat het bestaat weet hoe het zichzelf kan redden. Het is niet goed of fout, je hoeft er geen label aan te plakken maar je te berusten in de natuur. Ons hoofd houdt ons heel veel voor de gek en dat mogen we veel meer gaan loslaten. Zie wat er speelt maar hou je er niet zo aan vast.
Deze processen gebeuren allemaal vanzelf. Maar als je in je dagelijks leven opmerkt dat je steeds dezelfde klachten hebt of chronische klachten, helpt het om te onderzoeken wat daaronder zit en hier wel bewust mee bezig te gaan. Ga eens op onderzoek uit bij jezelf, niets gebeurd voor niets.

Een voorbeeld voor de ziekte van Crohn:

Crohn is een darmontsteking en begint met een brokconflict, iets ‘niet kunnen verteren’.
In die conflict actieve fase voelt het alsof de wereld in elkaar stort. Je lichaam gaat je helpen om het conflict dat is binnen gekomen te verteren. Hierdoor ga je in je darmen extra cellen aanmaken, dit zodat je een betere opname hebt van die (voedsel)brok die je niet kunt verteren. Dan heb je op dat moment geen klachten.
Vervolgens komt er de oplossing, je bent niet langer in verzet, wrok of verdrietig over de situatie of gebeurtenis. Dit kan zijn door het werkelijk oplossen van, aanvaarding van, berusting in, verwerking van of wat dan ook.
De herstel fase die ingaat gaat gepaard met het afbreken van die aangemaakt cellen door tbc bacteriën en schimmels. Dit kan in deze fase wel klachten veroorzaken. Denk aan krampen, koorts, vocht en uiteindelijk nog heviger in de epi crisis. Pijn, nachtzweten, diarree.
In de tweede herstel fase is je lichaam moe en heeft het veel rust nodig om te herstellen.

In dit voorbeeld heb je het over Crohn wat, zoals wij noemen, een chronische ziekte is.
Het verschil hierbij is, is dat er sprake is van een ‘hangende heling’ zoals dat wordt genoemd.
Je doorloopt het hele proces dan niet en er is voortdurend een afwisseling van conflictactieve fase naar genezingsfase.
Steeds als je er weer een beetje doorheen bent komt er weer een shock, je wordt weer geraakt, er is weer een conflict, dit kan van alles zijn maar steeds wordt je weer geraakt in dat thema waardoor die sabeltandtijger weer voor je neus staat. Je blijft maar rondgaan in cirkels.

Wat je vaak ziet bij chronische ziekten zoals crohn, reuma, artrose etc. is dat je juist in de conflict actieve fase pijn vrij bent. Dat is biologisch zinvol want als je moet vluchten voor die tijger heb je niets aan pijn. Echter denk we vaak dat het dan juist goed is. We blijven steeds terug naar die fase, bewust of onbewust. Ik voel niets dus het zal wel goed zijn dan.
Het tegendeel is echter waar, pijn is soms ook goed.
We leren niet meer dat het goed voor ons is om pijn te hebben, ziek te zijn en ons lichaam juist te laten opruimen en afvoeren. We willen zon maar een plantje gaat dood zonder die regen.

In rust en vertrouwen

Ik hoop dat door het lezen van deze informatie je iets meer rust krijgt in het kijken naar je eigen lichaam. Je iets meer je bewustzijn kunt vergroten en vertrouwen krijgt in de natuur.
Echter wil ik er nog wel bij vermelden dat het soms ook wel een stuk lastiger is dan het zo lijkt. Er loopt niet één proces in je lichaam. Meestal lopen er meerder processen tegelijk.
Er is niet één thema in ons leven maar hebben we er een aantal.
Dit is niet iets waar je even een middagje voor gaat zitten om alles maar op te lossen. Dit is juist het tegenovergestelde wat je teweeg wilt brengen met deze informatie.
Onze hoofden hebben geleerd, er is een probleem en zo los ik dat op en dan is het morgen over en ga ik fluitend door het leven. Zo gaan we ook naar een dokter, het doet pijn, ik pak een pilletje en morgen ga ik weer werken.
Als je echt aan de slag wilt met deze manier van naar je lichaam kijken ga je er elke dag open in, zonder oordeel, voelen wat je lichaam je vertelt.
Neem de tijd voor jezelf en ben nieuwsgierig in plaats van oplossingsgericht. Ontdek oordelen die je hebt, overtuigingen die er komen, patronen in je leven. Gewoon het zien dat ze er zijn, niet oordelen niet weghalen gewoon je er bewust van worden.
Kijk met bewondering naar je lichaam in alle rust en met vertrouwen.

Google reviews

Wat zeggen mijn cliënten

Google Reviews

FAQ

Veelgestelde vragen

Natuurgeneeskunde is een holistische benadering van gezondheidszorg die uitgaat van het zelfgenezend vermogen van de mens.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke therapieën zoals voeding, kruiden, acupunctuur, homeopathie en levensstijlaanpassingen om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen of behandelen.

Natuurgeneeskunde gaat uit van het principe dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te genezen. De focus ligt op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Gangbare therapieën in natuurgeneeskunde omvatten voedingsadvies, kruidengeneeskunde, homeopathie, acupunctuur, fysieke therapie, natuurlijke supplementen, en levensstijlaanpassingen zoals stressmanagement en slaaphygiëne.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de gezondheid van een individu gezien als het resultaat van de harmonie en balans tussen verschillende aspecten van het lichaam, zoals Yin en Yang, de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) en de circulatie van vitale energie genaamd "Qi" door de meridianen van het lichaam. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van deze balans, en TCM-beoefenaars streven ernaar om de harmonie te herstellen door de natuurlijke energiestromen van het lichaam te beïnvloeden.

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe van "gelijksoortigheid" - het idee dat een stof die symptomen bij een gezond persoon veroorzaakt, in kleine hoeveelheden dezelfde symptomen kan genezen bij een zieke persoon. Homeopathische geneesmiddelen worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen.