Je moet gewoon minder nadenken, dacht ik bij mezelf.
Een nadenkertje…. of toch juist niet.
Iedereen kent wel die momenten waarop het lijkt alsof je gedachten een eindeloze marathon lopen. Op zo’n moment kwam de gedachte “Je moet gewoon minder nadenken” in mij op, een ironische reflectie, want zodra je probeert niet na te denken, denk je juist meer na. Dit lijkt een paradox, maar misschien is het ook een uitnodiging om onze benadering van denken en overdenken te herzien.
Overdenken kan voelen als een vloek. Het houdt ons wakker ’s nachts, verlamt onze besluitvorming en voedt onze angsten. Maar waarom denken we überhaupt zoveel na? Vaak komt het voort uit een diepgewortelde behoefte om controle te hebben over het onvoorspelbare, om mogelijke scenario’s te overwegen en risico’s te verminderen. Dit mechanisme, hoewel soms nuttig, kan doorslaan en ons gevangen houden in een web van wat-als vragen en hypothetische situaties.
De oplossing lijkt simpel: “Denk minder na.” Maar hoe doe je dat, zonder te verzanden in een strijd met je eigen gedachten? Het begint met het erkennen dat niet alle gedachten even nuttig zijn. Veel van wat door ons hoofd gaat, zijn herhalingen van oude patronen of zorgen over dingen die nooit zullen gebeuren. Hier bewust van worden is de eerste stap naar verandering.
Een effectieve manier om het overdenken te beperken, is door mindfulness en meditatie te beoefenen. Deze technieken leren ons om aanwezig te zijn in het moment en gedachten te observeren zonder erdoor meegesleurd te worden. Door regelmatig te oefenen, trainen we onze geest om minder reactief te zijn op de stroom van gedachten en meer gecentreerd in het huidige moment.
Een andere strategie is het inplannen van ‘piekertijd’. Dit klinkt tegenstrijdig, maar door jezelf toe te staan om op een specifiek moment van de dag bewust na te denken over zorgen of plannen, kan je voorkomen dat deze gedachten de hele dag door opduiken. Buiten deze tijd, wanneer je merkt dat je over iets begint te piekeren, kun je jezelf eraan herinneren dat je er op het geplande moment op terugkomt.
“Je moet gewoon minder nadenken” is zowel een nadenkertje als een praktisch advies. Het is een herinnering dat, hoewel denken inherent is aan ons mens-zijn, de kwaliteit van onze gedachten een grote invloed heeft op onze levenskwaliteit. Door bewuster om te gaan met onze mentale processen, kunnen we de ketenen van het overdenken doorbreken en ruimte maken voor een lichter en vrediger bestaan.