La Vie Logo

La Vie

De Lente

Blog

De Lente

De vogels fluiten, de natuur wordt groener, de dagen worden langer. De lente ontdooit de winter en laat de natuur weer tot leven komen. De energie verandert om ons heen en we komen weer tot leven. Je hoort, voelt en ruikt de lente weer in de lucht. De zaadjes spruiten, er komen weer knoppen aan de takken en de aarde wordt opgewarmd door de zon na een lange winter. We maken ons klaar voor een nieuwe start.

De lente staat voor groei. Als er ruimte is kan iets zonder problemen groeien.
Hier begint de lente op 21 maart, de dag waarop dag en nacht precies even lang duren.
Volgens de TCM echter begint de lente met het Chinese nieuwjaar in februari, wanneer het licht terugkeert en de de slapende krachten in de bevroren grond zich weer ontwaken.
In beide culturen is de basis gedachte hetzelfde: een nieuw begin en een verse start.

De TCM vertelt dat als de vers groene kleur de takken vult en de boom de levenssappen voelt stromen, het potentieel stijgt. Met dit gevoel is ook de samengebalde sensatie: Alles is mogelijk!
Deze innerlijke druk weet nog niet hoe het zich gaat ontwikkelen; dat komt pas op het moment dat de bladeren zich ontvouwen in de latere lente maanden.
Met ons gebeurt hetzelfde, het rijzende sap wordt ervaren als vreugde, maar ook als woede en ongeduld.

Hout energie

De lente staat voor hout energie. Dit is een opwaartse en naar buiten gerichte energie. Het staat voor vernieuwing en verjonging. Voor geboorte, groei en ontwikkeling. Voor ochtend en een nieuw begin.
Het is de energie van het plannen en organiseren en het starten van nieuwe projecten.
Het komt in balans tot uiting in een duidelijke visie, flexibiliteit, creativiteit en heldere beslissingen nemen. De drang om tot ontplooiing te komen, te ontdekken en te groeien.
Het is de tijd om over te gaan van yin naar yang energie.
Het houtelement is de kracht die ervoor zorgt dat het leven vooruit gaat. De kracht die groei en verandering brengt.

Bij de houtenergie horen de organen de lever en de gal. Hierbij horen ook de spieren, pezen en gewrichten. Nagels en ogen. Maar ook de smaak zuur en de kleur groen.
Binnen onze westerse cultuur waarderen we hier vooral de kwaliteiten visie en leiderschap en de mogelijkheid de controle te nemen van.
Bij de houtenergie horen de organen de lever en de gal. Hierbij horen ook de spieren, pezen en gewrichten. Nagels en ogen. Maar ook de smaak zuur en de kleur groen.
Binnen onze westerse cultuur waarderen we hier vooral de kwaliteiten visie en leiderschap en de mogelijkheid de controle te nemen van. In disbalans kan het leiden tot ongeduld, zelfkritiek of kritiek op anderen. De kracht van hout is zacht maar volhardend met grote creatieve mogelijkheden. Het heeft de mogelijkheden in zich van zowel het zijn als het worden.
Trouw blijven aan jezelf en het bewust zijn van je eigenheid door het duidelijk verwoorden van je behoeftes en verlangens.

Hout dringt zachtjes de aarde in om water, de bron van leven, voort te brengen. Wanneer we vanuit onze wortels handelen hebben we de energie om met kracht doelgericht te handelen, maar altijd flexibel, zacht en zonder jezelf te verloochenen.

Klachten

Wanneer het houtelement gezond is, is er flexibiliteit en veerkracht in je zenuwstelsel en bewegingen. Er is speelsheid en helderheid in denken, voelen en groeien.
Met een gezonde lever-galblaasenergie ben je bescheiden, vriendelijk, vergevingsgezind, opgeruimd en lichtvoetig.
Giftige gevoelens en giftige stoffen zullen effectief worden uitgescheiden, waardoor het lichaam gezond kan blijven. Frustratie en stagnatie zijn de hoofdoorzaken van verstoringen in het houtelement. Wanneer het leven niet kan stromen zoals het wil creëert dat problemen.
De lever en de galblaas zijn verbonden met je zonnevlecht, wat staat voor je ik, je wilskracht en reageert sterk op emoties.

In de natuur heeft alles zijn natuurlijke verloop. Alles heeft zijn tijd en niets gaat geforceerd. Er ontstaat stress als je jezelf dwingt om sneller te gaan, te presteren of over je grenzen te gaan. Je handelt dan niet meer natuurlijk, maar geforceerd. Door niet meer natuurlijk te handelen maar vanuit controle, ego, emotie, overleving of wat dan ook, ontstaan er verstoringen in het houtelement.

In de lente wordt de energie van de lever en galblaas opgeladen maar zijn de organen ook erg kwetsbaar.
Zuchten, de hik, een brok in de keel, bittere smaak, depressie, stemmingswisselingen, wazig zien, broze nagels et cetera, zijn allemaal uitingen van een hout energie dat niet in balans is.
De lever is gevoelig voor stress en depressie ontstaat vaak door ongeuite emoties door het hout element. Problemen in de galblaas uiten zich bijvoorbeeld vaak in problemen rondom de heupen en bekken zoals ischias en spit en galstenen.
Ook menstruatie klachten, migraine, hooikoorts, last van de ogen, schimmelinfecties en kalknagels geven vaak problemen in deze organen of meridianen aan.

Lever en galblaas en emoties

Bij de lente en het hout element horen de organen de lever en de galblaas.
De emotie woede hoort bij deze periode en is gekoppeld aan de lever.
Woede, boosheid, kan een gezonde emotie zijn als het een natuurlijke reactie is op stress, frustratie of onrecht. Daarbij is het belangrijk dat de emotie, zoals alle emoties kunnen stromen.
Het kan spanning oplossen en de balans herstellen. Echter kan er bij een disbalans ook teveel of te weinig aan geuit worden.
Bij te veel krijg je al snel een kort lontje, ben je snel geïrriteerd en heb je de neiging om anderen te snel en te hard te beoordelen.
Bij te weinig hout ga je juist meer je boosheid inslikken wat maakt dat je onrustig bent, snel geraakt en schuld bij jezelf te leggen als het misgaat. De lever is verantwoordelijk voor een gelijkmatige verdeling van de energie in het lichaam, het draagt zorg voor de kwaliteit van het bloed en regelt de levensenergie Qi.

Op het moment dat er voldoende ruimte is kan de energie stromen. Als er geen ruimte is ontstaat er een drukkend gevoel. Emoties worden opgekropt en er ontstaat woede en frustratie. Hierdoor wordt de energie naar de spieren en pezen gestuurd en voelen deze gespannen aan. (Denk hierbij ook aan artritis of fibromyalgie).
Bij een goed functionerende lever verloopt alles veel soepeler op emotioneel en fysiek gebied.
Een lever in balans vergroot je doorzettingsvermogen, je vermogen grenzen te stellen en vreugde te ervaren.
De lever in de TCM staat voor de generaal. Deze leidt het leger en blinkt uit in strategische planning. Het is zijn taak om te zorgen dat alle troepen samenwerken voor het welzijn van het geheel.Hij is verantwoordelijk voor de doorstroming waardoor stagnatie en frictie vermeden worden. Het zorgt voor de vrije stroom van qi en bloed, dus een gemakkelijke stroming van bloed, energie en emoties door het hele lichaam, geest en ziel.

De galblaas heeft de rol van wijze besluiten maker, belangrijk en oprecht en blinkt uit in beslissingen nemen en oordelen. De galblaas helpt om met gebruik van de visie van de lever de juiste beslissingen te nemen zodat deze visie werkelijkheid kan worden.
Het is goed om je lever en galblaas extra te ondersteunen in deze tijd. Het is de perfecte tijd voor detox en verjonging. Breng je energie in beweging.

Voeding en tips

Tijdens de seizoenswisseling is het goed om onze voedingsgewoontes, leefstijl en kleding aan te passen.
Denk bijvoorbeeld aan wat minder verwarmend voedsel en luchtigere kleding.
Je lever en galblaas hebben veel te verduren in deze periode dus probeer ze wat extra te ondersteunen door bepaalde voeding en beweging.
Wil je een extra detox doen, denk eens aan Nutriclear of Resium of voor de mensen die hier bekend mee zijn, een lever en galblaas reiniging.
Breng je energie in beweging. Het liefst in de ochtend.
Denk aan Yoga, Tai Chi of ontspannen massages (@solvit_corpus)
Het wordt weer langer licht en het is goed om je activiteiten hier ook op aan te passen.
De buitenlucht ondersteunt de vrije doorstroom van energie.
Voel je je wat geïrriteerd, zoek een leuke buitenactiviteit op om een lever qi stagnatie uit de weg te gaan. Geef woede de ruimte. Dit kan ook door een brief te schrijven en alles van je af te schrijven. Of denk eens aan een zacht balletje dat je tegen de muur aan kunt gooien.

Nu hebben verschillende organen een connectie met de ogen, maar de lever verzorgt het goed functioneren van de ogen. Dus als je bijvoorbeeld veel beeldscherm werk doet, denk er dan aan om af en toe te pauzeren en oog oefeningen te doen. Een beetje in de verte staren is ook al goed.
Regel een mooie poster in je buurt met daarop een afbeelding van een groen bos.
Tevens hebben je ogen/lever te maken met visie naar binnen en naar buiten.

De kleur die bij het hout element en het voorjaar hoort is groen. Eet jonge, verse bladgroenten zoals spinazie, peulvruchten, alfalfa en groen fruit zoals groene appels.
Wat scherp voedsel zoals venkel, basilicum, rozemarijn en dille kun je goed eten in dit seizoen.
In het voorjaar ga je het eten weer wat minder lang koken. Sauteren, roerbakken of stomen is prima. Je kunt rauw eten wanneer je last hebt van hitte verschijnselen, maar als je een zwakke gezondheid hebt of kouwelijk bent is rauw en koud voedsel af te raden.
De smaak die bij het voorjaar hoort is zuur. Zuur houdt de sappen op peil en heeft een samentrekkende kwaliteit. Voedsel en drank met een zure smaak stimuleert de leverenergie.
Voeg schijfjes citroen toe aan je water, gebruik azijn en olijfolie met peterselie voor je salade dressing. Doe wat augurken of ander zuurgoed op je zuurdesem boterham.
Hibiscus-, Melisse- en Rozenbottel thee vallen ook onder het hout element. Zet een lekker pot brandnetel thee, deze helpt de lever en de galblaas te beschermen tegen toxines en helpt de lever de giftige stoffen zoals alcohol, medicatie, pesticide en zware metalen kwijt te raken.
Granen zoals gort en spelt horen volgens de 5 elementenleer bij het hout element.
Let er wel op dat je niet te veel zure voedingsmiddelen tot je neemt. Overdaad schaadt.
De andere smaken moeten ook voldoende aan de orde komen voor een goede balans.
En natuurlijk, drink voldoende water!
Vermijd ook zoveel mogelijk kleurstoffen, conserveringsmiddelen, toegevoegde suikers en vette voeding. Daarnaast is het ook aanbevolen om koffie en alcohol te laten staan.

Kom tot leven in de lente.

Dans, spring, huppel, speel en leef….. doe eens gek!

  • Beweeg: De lever moet bewegen: ga naar buiten en maak lange wandelingen in de natuur. Kijk naar de veranderingen om je heen en verwelkom het nieuwe.
  • Orden de chaos: ruim je huis op, verkoop oude spullen die je niet meer gebruikt of breng ze naar de kringloop. Verwelkom nieuwe dingen in je leven. Wat wil je nog scheppen in je leven: maak plannen en realiseer je dromen.
  • Zo binnen zo buiten: De lente is een uitstekende tijd om een gezonder eetpatroon te starten en de giffen uit de lever te verwijderen. Verwijder vet en gefrituurde etenswaren, witte suiker en witte bloem en kies voedsel zonder chemische toevoegingen.
  • Eet minder. Eet langzamer, proef de smaken. Verse groente komen te koop: geniet ervan.
  • Laat los: Laat oude verwijten los, ze zijn onverteerbaar en beschadigen de Lever. Vergeef.
  • Durf.. probeer iets nieuws: bedenk welke nieuwe dingen je wilt uitproberen, ook al lijken ze dom een vergt het enige durf. Ga spelen.
  • Drink water. Voeg er citroensap aan toe voor de smaak en omdat de lever daar blij van wordt.

Google reviews

Wat zeggen mijn cliënten

Google Reviews

FAQ

Veelgestelde vragen

Natuurgeneeskunde is een holistische benadering van gezondheidszorg die uitgaat van het zelfgenezend vermogen van de mens.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke therapieën zoals voeding, kruiden, acupunctuur, homeopathie en levensstijlaanpassingen om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen of behandelen.

Natuurgeneeskunde gaat uit van het principe dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te genezen. De focus ligt op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Gangbare therapieën in natuurgeneeskunde omvatten voedingsadvies, kruidengeneeskunde, homeopathie, acupunctuur, fysieke therapie, natuurlijke supplementen, en levensstijlaanpassingen zoals stressmanagement en slaaphygiëne.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de gezondheid van een individu gezien als het resultaat van de harmonie en balans tussen verschillende aspecten van het lichaam, zoals Yin en Yang, de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) en de circulatie van vitale energie genaamd "Qi" door de meridianen van het lichaam. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van deze balans, en TCM-beoefenaars streven ernaar om de harmonie te herstellen door de natuurlijke energiestromen van het lichaam te beïnvloeden.

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe van "gelijksoortigheid" - het idee dat een stof die symptomen bij een gezond persoon veroorzaakt, in kleine hoeveelheden dezelfde symptomen kan genezen bij een zieke persoon. Homeopathische geneesmiddelen worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen.