La Vie Logo

La Vie

Spijsvertering en Stofwisseling

Blog

Spijsvertering en Stofwisseling

Veel mensen hebben problemen met hun spijsvertering. maar slechts weinigen weten dat ongezonde darmen de oorzaak kunnen zijn van vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, gewichtstoename, hersenmist, pijnlijke gewrichten, huidproblemen en tal van andere klachten.

Even een korte opheldering.
Spijsvertering en het woord zegt het al, is letterlijk het verteren van spijs, van voedsel. Iedereen weet dat je eten en drinken moet innemen om te kunnen functioneren, dat je dit in principe doet via de mond en dat datgene dat je niet kunt gebruiken, je lichaam weer verlaat via je kont. Dit proces ‘van mond tot kont’ wordt onze spijsvertering genoemd.
De stofwisseling; De kleine deeltjes die worden opgenomen in de bloedbaan, zijn vervolgens belangrijk bij de stofwisseling in ons lichaam. Een ander woord voor stofwisseling is metabolisme, dat uit het Grieks afkomstig is en omzetting betekent. Kort door de bocht is het het omzetten van voedingsstoffen uit voedsel tot stoffen die energie leveren en ons in staat stellen om te leven. Stofwisseling vindt plaats in heel veel organen en lichaamscellen in ons lichaam en dat maakt het tot een heel bijzonder en zeer ingewikkeld proces.

Verteringsvuur

In Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) wordt het concept van “verteringsvuur” beschouwd als essentieel voor een goede spijsvertering en algemene gezondheid. Het “verteringsvuur”, ook bekend als “pi wei huo” in het Chinees, vertegenwoordigt het vermogen van het lichaam om voedsel te verteren, voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen te elimineren.
De maag kan als een kookpot worden gezien.
De milt zorgt voor de brandstof Qi, vuur voor het verteringsproces. Zie het als een ketel op een vuurtje. Het vuurtje moet branden om de ‘soep’ in de ketel te doen koken. Zoals het vuur in je lichaam moet branden om je eten te verwerken.
Alles wat we eten komt in de maag, de pan. Als het eten gaar genoeg gekookt wordt, wordt het verwerkt en komt het in je darmen zonder problemen. Je spijsvertering en stofwisseling kunnen dan ook plaatsvinden.
Is je verteringsvuur te laag en kun je je eten dus niet verteren kun je oa last krijgen van krampen, boeren, opgeblazen gevoel, en uiteindelijk tal van klachten zoals vermoeidheid, verzwakte afweer, voedingsintolerantie, infecties, slecht slapen, overgewicht.
Daarnaast niet te vergeten slechte concentratie en piekeren wat gelinkt is met een zwak aarde element (milt).


Het belang van het laten branden van je verteringsvuur volgens TCM en waarom het essentieel is voor de gezondheid:

1. Optimale spijsvertering: Een gezond verteringsvuur is nodig om voedsel effectief af te breken in zijn voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen. Als het verteringsvuur zwak is, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen zoals opgeblazenheid, gasvorming, indigestie en constipatie.

2. Opname van voedingsstoffen: Een sterk verteringsvuur zorgt ervoor dat voedingsstoffen optimaal worden opgenomen door de darmen en naar de cellen worden getransporteerd. Dit is essentieel voor een goede voeding en energieproductie in het lichaam. Als het verteringsvuur zwak is, kan de opname van voedingsstoffen verminderd zijn, wat kan leiden tot voedingstekorten en vermoeidheid.

3. Immuunsysteem en weerstand: Volgens TCM is een gezond verteringsvuur ook verbonden met een sterk immuunsysteem en weerstand tegen ziekten. Een goede spijsvertering zorgt ervoor dat schadelijke stoffen en pathogenen effectief worden geëlimineerd uit het lichaam, waardoor het risico op infecties en ziekten wordt verminderd.

4. Emotionele balans: In TCM wordt geloofd dat het spijsverteringsstelsel nauw verbonden is met emoties, vooral met betrekking tot zorgen, angst en stress. Een gezond verteringsvuur kan helpen bij het bevorderen van emotionele balans en het verminderen van stressgerelateerde spijsverteringsproblemen.

Om het verteringsvuur te laten branden en te behouden, worden in TCM verschillende strategieën aanbevolen:
– Gezonde eetgewoonten: Dit omvat het eten van voedzaam voedsel dat gemakkelijk verteerbaar is, het vermijden van te veel rauw, koud of vet voedsel, en het kiezen van warme, gekookte maaltijden die de spijsvertering ondersteunen.
– Kruiden en specerijen: Sommige kruiden en specerijen worden gebruikt in de TCM om het spijsverteringsvuur te versterken, zoals gember, kaneel, venkel en kardemom.
– Levensstijl: Het handhaven van een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging, voldoende slaap en het verminderen van stress kan ook bijdragen aan een gezond verteringsvuur.

Al met al is het behouden van een gezond verteringsvuur volgens TCM van cruciaal belang voor een goede spijsvertering, opname van voedingsstoffen, immuniteit en emotioneel welzijn. Het is een integraal onderdeel van het streven naar algehele gezondheid en welzijn volgens deze traditionele geneeskundige benadering.

De milt

De TCM bekijkt alles holistisch, het functionele systeem houd het fysieke, emotionele en mentale aspect in.
De Milt is een van de belangrijkste organen vanuit de TCM gezien. We spreken hier niet alleen over het orgaan de milt maar over het functionele systeem de milt.
Als de milt Qi (energie) verzwakt is, kan deze zijn functies niet voldoende kan uitvoeren en ontstaat er een disbalans in het lichaam. De belangrijkste taak van de milt is vertering, transformatie en transport. Alles wat wij eten wordt door de milt omgezet in voor ons lichaam bruikbare energie (Qi) en bloed.
Als de miltfuncties verstoord worden kan iemand zich vermoeid voelen, wat dan weer zal leiden tot een slechte eetlust, slechte spijsvertering, opgezette buik en een zwaar gevoel in de ledematen.
De transformerende functie van de milt is het verwijderen van vocht uit de meridianen en de organen van het lichaam. Koude en teveel vocht kan de milt beschadigen.
De milt hoort bij het element aarde, als er teveel water bij Aarde komt dan krijg je modder, wordt dit te koud dan wordt het plakkerig, waardoor stagnaties in het lichaam ontstaan.

Door een slechte spijsvertering ontstaat ophoping en vertroebeling. Dit wordt binnen de Chinese geneeskunde Damp genoemd. Damp verspreidt zich over heel het lichaam en kan zich laten zien in o.a. oedeem, overgewicht, loopneus, schimmels, dufheid, en brijige / plakkerige ontlasting, maar ook eczeem en schimmels (bv. kalknagels).
Als damp (vocht) stagneert / opdroogt door bv. interne hitte, verandert damp in flegma (slijm). Dit kan vleesbomen, cysten, tumoren en andere problemen veroorzaken.
Piekeren kan een teken zijn dat milt die uit balans is. Je blijft de gedachten maar herhalen, je kan ze niet verteren. Een sterke milt geeft een goede mentale focus en uithoudings-vermogen om langdurig te studeren.

Koude en/of rauwe voeding zijn verkoelend. Het voedsel moet eerst worden verwarmd, voordat het verteerd kan worden. Dit kost extra veel energie, wat het spijsverterings-systeem (de milt) verzwakt. Onregelmatig eten, lang vasten of gehaast eten kunnen ook de milt verzwakken.

Het aarde element (maag en milt) kan uit balans worden gebracht en waardoor damp kan ontstaan door voeding als:
Melk- en melkproducten
Overmatig koud en rauw voedsel
Energetisch koud voedsel
(denk aan het verschil tussen bijvoorbeeld gember= verwarmend en watermeloen=verkoelend.
Suikers: Alle vormen van toegevoegd suiker
Te veel en/of te vet voedsel
Tarwe
Zuidvruchten en citrusvruchten
Alcohol
Koude drankjes met ijsklontjes.
Rauwe voeding.
Varkensvlees en worst.

Stofwisseling

Stofwisseling (metabolisme) verwijst naar de chemische processen die plaatsvinden binnen een levend organisme om het leven te onderhouden. Het geeft inzicht in hoe ons lichaam energie produceert, gebruikt en opslaat.
Deze processen omvatten onder andere de omzetting van voedsel in energie, de opbouw en reparatie van weefsels, en de uitscheiding van afvalstoffen. Metabolisme is essentieel voor het in stand houden van het leven en wordt beïnvloed door factoren zoals leeftijd, geslacht, genetica, dieet en fysieke activiteit.

6 stofwisselingstypen

In Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) worden zes verschillende stofwisselingstypen erkend, elk geassocieerd met een specifieke benadering van voeding en levensstijl. Deze typen omvatten twee eiwittypes, twee koolhydraattypes en twee gebalanceerde types.

Het begrijpen van het verschil tussen eiwit- en koolhydraattypes in relatie tot metabolisme is belangrijk om je lichaam, je cellen zo goed mogelijk te kunnen voeden.
Heel zwart wit heb je aan de ene kant de eiwittypes, denk aan de Inuïts/eskimo’s. Daar groeien geen granen of groenten en zij leven dus vooral op vet en eiwitten. (De vertaling van Inuit is ook ‘eter van rauw vlees’).
Aan de andere kant de koolhydraattypes, denk aan India. Zij eten geen vlees en hebben daar de enzymen ook niet voor om deze te verteren.
Zo heeft ieder mens zijn eigen manier van verteren en opnemen van voedingsstoffen.
Wat voor jou goed is kan voor je partner juist niet werken alleen al omdat hij/zij de enzymen niet heeft om het te verteren.
We zijn allemaal mens maar hebben allemaal onze eigen behoefte.
Om een gemakkelijk voorbeeld te geven. Alle beren zijn beren, maar een panda eet alleen maar bamboe, een ijsbeer alleen maar vlees en een bruine beer eet alles.

Het integreren van de principes van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) met de concepten van eiwit- en koolhydraattypes kan een holistische benadering bieden voor het begrijpen van voedingsbehoeften en het bevorderen van een optimale gezondheid.
TCM is een alomvattende gezondheidszorgsysteem dat al duizenden jaren wordt beoefend en zich richt op het balanceren van de energieën in het lichaam, bekend als “qi” of “chi”, om ziekte te voorkomen en de gezondheid te bevorderen.
Het is belangrijk op te merken dat TCM een complex systeem is dat rekening houdt met verschillende factoren, waaronder individuele constituties, seizoensinvloeden (zie de seizoen blogs), en externe en interne omgevingsfactoren. Daarom kan een holistische benadering van voeding en gezondheid een waardevolle aanpak zijn om een optimale gezondheid te bevorderen.

Wil je hulp bij het aanpakken van je klachten of meer weten over je voeding, vertering en verwerking, neem contact met me op.

Google reviews

Wat zeggen mijn cliënten

Google Reviews

FAQ

Veelgestelde vragen

Natuurgeneeskunde is een holistische benadering van gezondheidszorg die uitgaat van het zelfgenezend vermogen van de mens.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke therapieën zoals voeding, kruiden, acupunctuur, homeopathie en levensstijlaanpassingen om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen of behandelen.

Natuurgeneeskunde gaat uit van het principe dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te genezen. De focus ligt op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Gangbare therapieën in natuurgeneeskunde omvatten voedingsadvies, kruidengeneeskunde, homeopathie, acupunctuur, fysieke therapie, natuurlijke supplementen, en levensstijlaanpassingen zoals stressmanagement en slaaphygiëne.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de gezondheid van een individu gezien als het resultaat van de harmonie en balans tussen verschillende aspecten van het lichaam, zoals Yin en Yang, de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) en de circulatie van vitale energie genaamd "Qi" door de meridianen van het lichaam. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van deze balans, en TCM-beoefenaars streven ernaar om de harmonie te herstellen door de natuurlijke energiestromen van het lichaam te beïnvloeden.

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe van "gelijksoortigheid" - het idee dat een stof die symptomen bij een gezond persoon veroorzaakt, in kleine hoeveelheden dezelfde symptomen kan genezen bij een zieke persoon. Homeopathische geneesmiddelen worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen.