La Vie Logo

La Vie

Spijsverteringsproblemen

Blog

Spijsverteringsproblemen

Lieke ik heb last van mijn buik….

Een goede spijsvertering kan het verschil maken tussen vitaliteit en ongemak. Helaas worden veel mensen geconfronteerd met verschillende spijsverteringsproblemen die hun dagelijkse leven kunnen verstoren. In deze blog ga ik dieper in op de verschillende spijsverteringsproblemen, van de oorzaken en symptomen tot de mogelijke behandelingen.
De spijsvertering is een complex proces dat begint zodra voedsel wordt ingenomen en eindigt wanneer voedingsstoffen worden opgenomen en afvalstoffen worden geëlimineerd. Het omvat verschillende organen zoals de maag, darmen, lever, alvleesklier en galblaas, die samenwerken om voedsel af te breken en te verwerken.

Ons spijsverteringsstelsel is vaak het meest voorkomende probleem in de praktijk.
Het nadeel hiervan is dat ons spijsvertering langs heel veel organen gaat en bij elke halte er problemen kunnen ontstaan.
Het voordeel hiervan is, is dat er voor ieder probleem ook een oplossing is.

Holistisch

Zoals jullie weten werk ik op een holistische manier. Dus zo werk ik ook als het gaat om spijsverteringsklachten.
Fysiek gezien zijn er een breed scala aan supplementen die op elk gebied kunnen ondersteunen en helen zodat de ongemakken weer verdwijnen en je systeem weer doet wat hij moet doen.
Echter ontstaan problemen nooit zomaar. Energetisch staan alle organen ook voor een bepaald emotie.
Denk aan onze spreekwoorden;
– Mijn maag draait ervan om.
– Wat heb je op je lever?
– Geel zien van woede.
– Een bitter pil slikken.
– Je gal spugen.

Er zijn diverse invalshoeken om te zien waar bepaalde aandoeningen vandaan komen die nu te ver gaan om er diep op in te gaan maar kijk vooral op de site voor de basis achtergronden.
Denk hierbij aan de visie vanuit de Germaanse Geneeskunde, bekeken vanuit je chakra’s, vanuit je ziel.
Deze laatste geeft bijvoorbeeld in het kort aan over de spijsvertering: Hoe laten we het leven door ons heen stromen.
Van mond tot kont, hoe nemen het het leven op, hoe verteren wij het leven en ontlasten wij ons van ervaringen.

In de praktijk kunnen we gaan kijken waar je klachten zijn ontstaan en wat je eraan kunt doen om ervoor te zorgen dat ze dus ook blijvend verdwijnen.
Fysiek gezien zijn er gelukkig heel veel middelen die hierbij kunnen helpen om je lichaam weer te helen en op te gaan bouwen.

Spijsverteringsproblemen

Enkele van de meest voorkomende spijsverteringsproblemen zijn:
Maagklachten: Dit omvat een breed scala aan symptomen zoals maagpijn, brandend maagzuur, misselijkheid, braken en een opgeblazen gevoel. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door aandoeningen zoals gastritis, maagzweren, gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of een prikkelbare darmsyndroom (PDS).
Prikkelbare darmsyndroom (PDS Ook bekend als spastische darm, dit is een veelvoorkomende aandoening die symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en/of constipatie veroorzaakt.
Zure reflux of gastrooesofageale refluxziekte (GERD Een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit naar de slokdarm, wat kan leiden tot brandend maagzuur, pijn op de borst, zure smaak in de mond en slikproblemen.
Diarree: Een aandoening waarbij frequente, losse of waterige ontlasting optreedt, vaak veroorzaakt door infecties, voedselintoleranties, stress of medicijnen.
Constipatie: Een aandoening waarbij de ontlasting moeilijk, pijnlijk of minder frequent is dan normaal, vaak veroorzaakt door een gebrek aan voedingsvezels, uitdroging, sedentaire levensstijl of bepaalde medicijnen.
Darmontstekingsziekten (IBD) Dit omvat ziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, die chronische ontstekingen van de darmen veroorzaken, resulterend in symptomen zoals buikpijn, diarree, rectale bloedingen en gewichtsverlies.
Coeliakie Een auto-immuunziekte waarbij het lichaam intolerant is voor gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Dit kan leiden tot beschadiging van de darmvlokken, wat resulteert in buikpijn, diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies.
Voedselintoleranties: Sommige mensen ervaren problemen met de spijsvertering na het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen, zoals lactose-intolerantie (moeite met het verteren van lactose in zuivelproducten) of fructose-intolerantie (moeite met het verteren van fructose in fruit en sommige groenten).

– Leaky gut: Het lekkende darmsyndroom, ook bekend als intestinale permeabiliteit, is een aandoening waarbij de darmwand beschadigd raakt, waardoor ongewenste stoffen zoals gifstoffen, bacteriën en onverteerd voedsel in de bloedbaan kunnen lekken. Normaal gesproken fungeert de darmwand als een barrière die alleen voedingsstoffen doorlaat terwijl het de schadelijke stoffen buiten houdt. Wanneer deze barrière beschadigd raakt, kan dit leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen. Het exacte aantal gevallen van het lekkende darmsyndroom (leaky gut) is moeilijk vast te stellen omdat het vaak ondergediagnosticeerd blijft. Het wordt echter steeds erkender als een mogelijke factor bij verschillende gezondheidsproblemen. Schattingen suggereren dat het voorkomt bij een aanzienlijk deel van de bevolking, maar exacte cijfers variëren 10%-80% afhankelijk van de gebruikte definitie en onderzoeksmethoden.

Symptomen van het lekkende darmsyndroom
Het lekkende darmsyndroom kan een verscheidenheid aan symptomen veroorzaken, variërend van mild tot ernstig. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:
– Maag- en darmklachten: Waaronder buikpijn, opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree of constipatie.
– Voedselintoleranties: Mensen met een lekkende darm kunnen moeite hebben met het verdragen van bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, tarwe of gluten.
– Huidaandoeningen: Zoals acne, eczeem of andere vormen van dermatitis. Een lekkende darm kan leiden tot ontstekingsreacties die de huid aantasten.
– Vermoeidheid: Omdat een lekkende darm het immuunsysteem kan belasten en ontstekingen kan veroorzaken, klagen veel mensen met deze aandoening over vermoeidheid en een gebrek aan energie.
– Allergieën en auto-immuunziekten: Er is ook een verband tussen het lekkende darmsyndroom en allergieën, evenals auto-immuunziekten zoals coeliakie, lupus en inflammatoire darmaandoeningen (IBD).

Het behandelen van spijsverteringsproblemen vereist vaak een holistische aanpak. Dit kan onder meer bestaan uit dieet- en levensstijlaanpassingen, supplementen, stressmanagement, het vermijden van trigger voedingsmiddelen en natuurlijk ervoor zorgen dat het in de toekomst niet meer terugkomt door samen te kijken naar het ontstaan.

Het is dus belangrijk om eerst goed te kijken wat de klachten zijn. Buikpijn of last van je buik hebben is heel breed. Vervolgens zal ik inzetten op een lange termijn oplossing om ervoor te zorgen dat de kern wordt aangepakt. Of dit nu je maag is, een lekkende darm of een overschot aan parasieten. Op het moment dat er weer een balans is in je lichaam moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat zo blijft. Dus dat betekent dat je fysiek weer mag opbouwen.
Zorgen dat je eet en drinkt wat bij je lichaam hoort, zie de blog over spijsvertering en stofwisseling.
Maar natuurlijk is de diepere laag van belang om ervoor te zorgen dat je gaat kijken waar problemen door zijn ontstaan, en nog veel belangrijker hoe dit zo om te draaien dat je dit in de toekomst anders mag en kunt gaan doen.

Spijsverteringsproblemen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven, maar met de juiste aanpak kunnen ze vaak worden verminderd, beheerst of helemaal opgelost worden.

Hulp nodig met het vinden van de juiste weg hierin? Neem contact met me op.

Google reviews

Wat zeggen mijn cliënten

Google Reviews

FAQ

Veelgestelde vragen

Natuurgeneeskunde is een holistische benadering van gezondheidszorg die uitgaat van het zelfgenezend vermogen van de mens.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke therapieën zoals voeding, kruiden, acupunctuur, homeopathie en levensstijlaanpassingen om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen of behandelen.

Natuurgeneeskunde gaat uit van het principe dat het lichaam het vermogen heeft zichzelf te genezen. De focus ligt op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen in plaats van alleen de symptomen te bestrijden.

Gangbare therapieën in natuurgeneeskunde omvatten voedingsadvies, kruidengeneeskunde, homeopathie, acupunctuur, fysieke therapie, natuurlijke supplementen, en levensstijlaanpassingen zoals stressmanagement en slaaphygiëne.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de gezondheid van een individu gezien als het resultaat van de harmonie en balans tussen verschillende aspecten van het lichaam, zoals Yin en Yang, de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) en de circulatie van vitale energie genaamd "Qi" door de meridianen van het lichaam. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van deze balans, en TCM-beoefenaars streven ernaar om de harmonie te herstellen door de natuurlijke energiestromen van het lichaam te beïnvloeden.

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die gebaseerd is op het principe van "gelijksoortigheid" - het idee dat een stof die symptomen bij een gezond persoon veroorzaakt, in kleine hoeveelheden dezelfde symptomen kan genezen bij een zieke persoon. Homeopathische geneesmiddelen worden gebruikt om een breed scala aan aandoeningen te behandelen.